Tamponger av plast? Helst inte!
Har du någonsin funderat på vad tamponger är gjorda av? Visste du att det inte finns någon myndighet i Sverige som kontrollerar vad som finns i mensskydd? Om man läser på bruksanvisningen som medföljer ett paket tamponger finns det ingen innehållsförteckning. De vanligaste märkena berättar något i stil med att deras tamponger har ”ett silkeslent hölje”. Ingenstans står det vad det där silkeslena höljet faktiskt innehåller.
Olika mensskydd innehåller mängder av kemikalier, rester av besprutningsmedel och till och med plast. Jag har själv använt ekologiska produkter i många år utan att egentligen veta exakt vad de icke-ekologiska märkena innehåller. Jag har helt enkelt bara utgått från att det inte är speciellt bra att stoppa i sig (bokstavligen) någonting som inte är ekologiskt, men när jag fick se det här urklippet ur en tidning som min svärmor gav mig så blev jag chockad. Jag hade ingen aning om att tamponger innehåller plast och när jag läste lite mer om det på nätet så står det massor av artiklar om otrevligheter som finns i sådant som vi tjejjer använder regelbundet. Ett av ämnena som hittat i tamponger är glyfosat som bla. finns i ogräsbekämpningsmedlet Roundup.
Studier visar att upptagningen av ämnen via vaginan är mellan 10 och 80 gånger högre än via mun, mage och tarmar. Ämnena bryts inte heller ned utan går direkt ut i blodet. Med andra ord kan gränsvärden för somliga ämnen som är anpassade för att ätas vara för höga när det kommer till tamponger.
Ekologiskt alternativ utan plast och bekämpningsmedel
För fem år sedan lade Socialdemokraterna fram en motion där de föreslog att en nationell myndighet ska få ansvar för att kolla upp vilka halter av kemikalier som finns i bindor och tamponger. En liknande kontroll finns för andra hygienartiklar, som plåster, kondomer och bandage. Motionen avslogs och idag finns det fortfarande ingen myndighet som kontrollerar mensskydd. Det är företagen själva som ansvarar för att produkterna inte innehåller några farliga kemikalier som skadar vår hälsa eller miljön.
Bild från företaget Natracare…
Det var det här urklippet från en tidning jag såg när jag blev nyfiken på att läsa mer om vad jag använder. Som tur är använder jag redan ekologiska produkter sedan länge, men det var ändå skrämmande att se att det finns så mycket kemikalier och skräp i de icke-ekologiska alternativen. Tänk att ett paket trosskydd kan innehålla lika mycket plast som fyra (!) plastpåsar.
Om du använder icke-ekologiska produkter idag så skulle jag absolut vilja rekommendera det märket som jag använder – Natracare. De är superbra! Jag har använt dom i många år och är väldigt nöjd. Du kan köpa dom på nätet eller om du har någon butik med ekologiska produkter nära dig, tex. en välsorterad hälsokostbutik. Det finns fler märken, men de har jag inte provat. Tex. Renee Voltaire.
Ekologiska, snälla produkter för bebisar
Har du små barn skulle jag även vilja rekommendera Natracares våtservetter. De är superbra. Jag hade dom till båda mina tjejjer när de var små. Natracares våtservetter har tilldelats flera priser för att de är så snälla mot miljön och för att de är så bra. De är tillverkade av 100% ekologisk bomull och certifierade ekologiska oljor samtidigt som den är miljövänlig, biologiskt nedbrytbar och komposterbar. Natracare våtservetter för barn är kliniskt testade och fria från SLS, syntetiska konserveringsmedel, syntetiska doftämnen, animaliska ingredienser, sulfater, parabener, PEG, alkohol, klorin och andra ohälsosamma ämnen. Servetterna är så milda att de kan användas på händer, ansikte och rumpa.
Fibrer från tampongerna lossnar och stannar kvar i kroppen
En annan läskig sak som jag läste om när jag letade efter information är att fibrerna från bomullen löses upp och blir kvar i kroppen. De släpper ifrån sig olika mycket beroende på vilket märke det är, men de som är icke-ekologiska släpper från sig mest fibrer. Fibrerna som blir kvar i kroppen kan orsaka infektioner på grund av bakterier som fastnar i fibrerna och förökar sig. Det här kan man tydligen testa själv hemma genom att lägga en av sina tamponger i vatten och se om den löser upp sig (som på bilden till höger) eller bara ökar i storlek (som på bilden till vänster) .
Ett företag som drivs av en kvinna med en passion för miljön
Natracare startades och drivs av en kvinna som heter Susie Hewson. 1989 såg Susie en dokumentär som beskrev hur mycket miljögifter som pumpas ut från olika industrier och hur pappersprodukter bleks med klorin. Hon började forska i vad som används till att tillverka intimprodukter för kvinnor och hon blev så engagerad att hon startade sitt eget företag för att ta fram de bästa och snällaste produkterna för både miljön och användaren. Natracare blev det första företaget som tillverkade trosskydd och tamponger med ekologiskt odlad bomull utan klorin. Läs mer på deras hemsida här >>
Ekologiska blöjor
När jag skrev den här bloggposten tänkte jag också på blöjor. Om nu intimprodukter för oss tjejjer är så fulla med skräp så borde ju också blöjor vara det, eller hur? Jag har inte undersökt det närmare, men det är värt att fundera på om du har små barn. Har du kanske tips på något bra blöjmärke som du använder som är ekologiskt? Skriv gärna och berätta!
Leave a Reply