Lussebullar med mandelmassa
Nu är det snart dags att börja göra lussebullar och jag har tjuvstartat lite med de här lussebullarna som är helt glutenfria. Det kan vara lite knepigt att få glutenfria lussebullar att bli luftiga, men det här blev helt otroligt bra. Jag lät dom jäsa extra länge i ugnen med lite värme på och de blev precis lika fina som vanliga lussebullar. För att göra något litet annorlunda provade jag något helt nytt i år. Jag hade lite riven mandelmassa i degen för att se om det blev saftigare och jisses vad gott det blev. Det blev både saftigt och fantastiskt gott med en lite mandelmassa i. Jag har provat receptet både med och utan mandelmassa och det blir lika bra båda delarna. Utan mandelmassa blir det den klassiska lussebullen och med mandelmassa blir den lite saftigare, lite kletigare, lite sötare och med en smak av mandelmassa. Om du är osäker på vilken du skall prova så gör halva degen med och halva degen utan så kan du själv avgöra vilken som är godast. De är helt fantastiska båda två.
Recept
75 g smör
2 dl mjölk
1 pkt jäst (50 g)
2 tsk fiberhusk
1 dl Kesella, mager kvarg
1 dl socker
1 st ägg
0,5 g saffran
100g riven mandelmassa
1 krm salt
1 pkt Semper “röd” mix (spara 1 1/2 dl till utbakningen)
Russin
Gör så här…
- Smält fettet, häll på mjöken och låt det bli ljummet, ca 37 grader.
- Vispa ut jästen och sedan fiberhusken i degspadet. Låt svälla 10 minuter och rör om så att det inte klumpar sig.
- Tillsätt kesella, socker, ägg, saffran, riven mandelmassa och salt.
- Arbeta in mixen, spara ca 1 1/2 dl till utbakningen.
- Låt degen jäsa* övertäckt 1 timma.
- Arbeta ihop degen, dela den i 20 bitar och baka ut till lussekatter. Garnera med russin.
- Jäs* övertäckta på plåt ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg.
- Grädda i 250 grader, ca 5-7 minuter.
* Glutenfria degar kan vara lite svåra att få jästa och fluffiga, men om du sätter in degen i ugnen på lägsta temperatur så att de får stå ljummet så jäser degen väldigt bra och bullarna blir luftiga. Sätt en grytlapp eller liknande i ugnsluckan så att det kommer in lite luft och inte blir för varmt.
Annelie Alegren says
Hej och tack för trevligt lussebulle recept. Jag undrar om man kan ta havremjölk i stället för vanlig mjölk?
Kan man göra klart degen och dela den och sist ta i riven mandelmassa om man vill göra halva/halva?
Bästa hälsningar, Annelie Alegren
angelasheaven says
Hej Annelie! Jag tror absolut att du kan använda havremjölk. Har du provat Oatlys baristamjölk? Den är helt fantastisk. Den tror jag skulle vara jättebra i receptet. Den är söt utan att vara sötad och smakar underbart.
Om det fungerar att riva i mandelmassan på slutet vet jag inte. Det är en bra fråga. Kanske kan du dela på degen innan den jäst och riv i mandelmassan i hälften?
Skriv gärna och säg hur dina lussebullar blev. Jag har bara gjort dom en gång själv och om det är något som behöver justeras i receptet är det bra att veta.
Ha en härlig dag,
Angela
Annelie Alegren says
Hej Angela:
Tusen tack för tipset om baristamjölken! Undrar också om jag kan byta ut fiberhusk mot psyllium husk (har en stor påse) och hur mycket jag då ska ta?
hHjärtliga hälsningar,
Annelie
angelasheaven says
Hej. Fiberhusk och psylliumhusk fungerar på samma sätt så det går jättebra. Lycka till med lussebaket. =)