Nu är det semmeldags och varenda café är fyllt av dessa underbara bakverk
Det är något speciellt med kombinationen av en kardemummasmakande bulle, fluffig grädde och massor av god mandelmassa. Det är så otroligt gott, men dessvärre inte vidare nyttigt så jag blev väldigt glad när jag såg det här receptet på Natalie Yonans Happy healthy blogg.
De små rawfood minisemlorna såg oemotståndliga ut på bilderna och de innehöll dessutom bara nyttiga ingredienser så jag plockade på en gång fram min mixer och började skapa mina egna semlor. Det var lite pilligt att rulla bollar och montera ihop dom, men resultatet blev väldigt lyckat. Smaken på mandelmassan är ljuvlig! Den skulle jag lätt kunna äta precis som den är. Tillsammans med “bullen” och grädden blir det en fantastisk kombination.
Lägg semlorna i en fin burk och ge bort dom till en vän…eller njut av dom själv. =)
Jag valde att göra sju stycken semlor av receptet. Det blev en perfekt storlek. En liten munsbit som passar bra till eftermiddagsfikat. Det behövs inte så stora bita när det är rawfood eftersom det är så mäktigt jämfört med vanliga kakor och man känner sig nöjd med bara en liten bit.
Jag valde att använda hela kardemummakärnor som jag malde för att få extra färsk kardemumma med mycket smak. Jag älskar den smaken och just färsk malen kardemumma är oemotståndligt gott. Gör gärna det om du har möjlighet, men annars går det lika bra med färdigmalen kardemumma också.
Recept, 7st
Bulle
1 dl cashewnötter
1 dl mandel
1 tsk kardemumma, gärna nymald.
5 msk agavesirap
Mandemassa
1 dl mandel
2 små bittermandlar, finrivet
1 msk agavesirap
1/4 vaniljextrakt
1 msk kokosolja utan smak (går även att använda kokosgrädde)
Kokosgrädde
250 ml kokosgrädde
0,5 – 1 tsk vaniljextrakt
0,5 – 1 tsk agavesirap
Gör så här…
Det första du behöver göra är att sätta din kokosgrädde i frysen.
Mitt förslag är att du också fryser skålen där du kommer att vispa grädden i samt vispen. (Låt det stå i frysen i minst 15 minuter).
Bullarna
- Lägg cashewnötterna i din matberedare och mixa till mjukt smör utan klumpar. Det tar ett par minuter.
- Lägg i mandel, kardemumma och agavesirap och mixa tills du får en jämn fin deg.
- Forma små runda bullar och lägg dem i kylen medan du gör mandelmassan och grädden. När bullarna är kylda är de lättare att skära och arbeta med.
Nästa steg är att göra mandelmassan.
Mixa alla ingredienser tills du får en fin mandelmassa som fortfarande har små bitar av nötter i sig så att det blir lite tuggmotstånd.
Sista steget är att vispa kokosgrädde.
Om du använder en kokosgrädde som innehåller vatten, se till att separera grädden från vattnet genom att ställa den i kylen ett par timmar. Då separeras grädden från vätskan. Vispa grädden med en elvisp och tillsätt vaniljextrakt när grädden är tjock och fluffig. Vispa inte för länge, kokos smälter vid 24 graders värme och när man vispar kan det skapas värme. När grädden är klar ska den sitta fast i skålen om du håller den upp och ned.
Montera din semla:
- Skär av ett litet lock av bullen med en vass kniv. Degen är ganska mjuk så bullen och locket kan deformeras lite, men då är det bara att forma tillbaka den igen.
- Fyll alla bullar med ett lager mandelmassa och spritsa grädden på toppen.
- Sätt locket på grädden och strö lite vaniljsocker eller florsocker på toppen.
Vispad kokosgrädde – ett gott och nyttigare mjölkfritt alternativ till vanlig grädde.
Louise Östberg says
Har du testat dadelpasta som sötningsmedel?
Jag använder det till “allt” då jag bakar o gör rawfood godis. Plus en bit frusen banan. Då “slipper” jag sirap, honung o annat som faktiskt är väldigt sött……..
angelasheaven says
Nej det har jag inte provat. Dadlar använder jag väldigt mycket, men just dadelpasta vet jag inte om jag har sett någonstans eller menar du att du mixar dadlarna själv till pasta? Oavsett så är det en bra idé med dadlar. De ger en god smak och sötar helt naturligt. Den enda gången jag inte använder dadlar är när jag vill att något inte skall färgas brunt som i grädden till semlan. Tack för tipset!
Angela
Annette says
Hej!
Jag använder mig av dadelpasta/massa och tycker det är väldigt praktiskt. Alla recept med dadlar räknar jag om då jag vet att en torkad dadlar väger ca 8 gr och en färsk väger runt 50 gr. Dadelpasta/massa finns i de flesta butiker som har varor från Mellanöstern i sitt sortiment, tex Ö&B, City gross mfl.
Rekommenderar verkligen dadelmassa!
angelasheaven says
Vad spännande. Tack för tipset! Både att göra egen dadelpasta och att köpa i butik låter intressant. Det skall jag prova. Dadlar är verkligen superbra, god sötning som funkar i nästan allt.
Ha en härlig söndag,
Angela
Nena says
Tack för receptet! Ville fråga om man kan frysa ner semlorna och ta fram dem vid behov?
Ha en underbar söndag!
Nena
angelasheaven says
Hej Nena! Ja, det går jättebra att frysa ner semlorna. Det är en av fördelrna med rawfoodkakor – de håller sig länge i kylen och de går bra att frysa.
Ha en fin dag,
Angela
Marica says
Asiatiska affärer brukar sälja dadelpasta.