Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Body Store.
Solen är både viktig och nyttig för oss
Vi behöver solen för att få i oss det viktiga D-vitaminet och det är i stort sett bara under de få sommarmånaderna som vi har möjlighet att ladda kroppen med D-vitamin. Däremot behöver vi skydda oss om vi skall vara ute i solen en längre tid så att vi inte bränner oss och då är det viktigt att vi väljer rätt solskydd med så lite, eller inga kemikalier som möjligt. Många oljor sägs ha ett naturligt högt solskydd och de kan vara ett utmärkt sätt att både skydda huden och samtidig få i sig D-vitaminet.
Vanliga solkrämer innehåller giftiga ämnen
Solskydd är en av de mest giftiga krämer vi smörjer in oss själva och våra barn med regelbundet. The Environmental Working Group (EWG) har i år undersökt 1700 solkrämer och mer än 80% av solkrämerna innehöll farliga ämnen samt hade lägre solskyddsfaktor än angivit på förpackningen.
Zinkoxid är förbjuden att använda som solfilter, men är tillåten i mindre mängd för att ge vit färg åt krämen. Fem av de 18 solkrämer Naturskyddsföreningen har gått igenom i sin nya studie innehåller zinkoxid. Tre av dem är avsedd för barn.
Professorn och hudexperten på Sahlgrenska, Olle Larkö säger:
Vi mår bra av lite sol, men det finns en övertro på solskyddsmedel. Allmänt sett bör krämerna ses som komplement. Det gäller främst att klä sig klokt i solen.
“Förrädiskt med krämerna”
En halvtimme i solen räcker, sen är det dags för kläderna. Ett par jeans motsvarar solskyddsfaktor 1 500, de flesta kläder 30–40 och en t-shirt runt 10.
– Det är förrädiskt med krämerna. Folk kan bli lurade. De är bra om du måste segla till Skagen, men det är svårt att få på dem jämnt, fortsätter Olle Larkö.
Han ser inte att det krävs några speciella skyddsdräkter för lekande barn på stranden. En solhatt och en t-shirt räcker, undantaget kan vara nacken som behöver skyddas.
Naturliga oljor med solskydd
Jag har provat att använda oljor istället för solkräm och det fungerar bra, men då är jag också ganska försiktig med solandet. Mina barn som är mycket mer i solen än mig får använda ekologisk solkräm när det behövs. Läs mer längre ner.
Hallonfröolja
Hallonfröolja är en fantastisk fuktgivare med massor av omega3 och omega6, nyttiga fetter, vitamin E och antioxidanter. Den har ett naturligt solskydd mellan 28 och 50 SPF och den har även antiinflammatoriska egenskaper.
Den stora mängden omega-3 har en lugnande effekt och hindrar den inflammatoriska processen.
Det ger oljan förmåga att reducera rodnad, lugna irritationer och eksem.
Hallonfröoljan är en närande och tunn olja som går snabbt in i huden.
Morotsolja
Morotsolja är full av kraftiga antioxidanter och den är rik på vitamin B, C, D och E. Morotsoljan har många positiva hudegenskaper. Bland annat stimulerar den tillväxt av hudens celler och den hjälper till att bibehålla elasticiteten i huden så att den håller sig mjuk, slät och ung.
Den har reparerande förmågor och är känd för att lindra och förebygga irritationer, liksom att läka torr, narig och sprucken hud. Betakarotenet i oljan har antioxiderande egenskaper och kan hjälpa huden motstå de skadliga effekterna av solens ultravioletta strålar och bekämpa bildandet av fria radikaler som orsakar för tidigt åldrande. Det kan också öka solbränna, genom att öka produktionen av melanin, ett pigment som bestämmer vår hudfärg.
Morotsoljan har en naturlig solskyddsfaktor mellan 28-40 SPF.
Andra oljor med naturligt solskydd är…
- Macadamiaolja– SPF 6
- Avocadoolja – 4 – 10
- Olivolja – 2-8
- Sheasmör – 3 – 6
- Mandelolja – SPF 5
- Sesamfröolja– SPF 4
- Hampafröolja – SPF 6
- Jojobaolja – SPF 4
- Cocosolja – SPF 2 – 8
Applicera som en vanlig solkräm. Smörj på ett nytt lager efter du badat.
Tänk på att…
Inte använda spraysolskyddskräm
Med tanke på hur lätt en spraysolskyddskräm är att applicera så är det en stor favorit hos framförallt föräldrar, men den innebär också en ökad risk för att andas in farliga ämnen. Vanlig solspray innehåller nanopartiklar av titandioxid som kan skada dig och ditt barn.
Endast 20 procent av det solskydd som sprayas på kroppen hamnar på huden, enligt studier av EU:s kommitté för konsumentskydd, SCCS. Resten svävar runt som partiklar i luften och kan orsaka inflammation i lungalveolerna när de andas in. Lungvävnaden skadas, vilket kan leda till cancer.
Små barn är känsligare för partiklar och luftföroreningar än vuxna. De har inte samma förmåga att filtrera bort partiklarna som kan lagras i barnens lungor.
Använd lägre solskyddsfaktor
Ju högre solskyddsfaktor det är på en solkräm desto mer kemikalier innehåller den.
Ett högt solskydd skyddar mot UVB strålar som gör vår hud röd, men inte mot UVA strålar som går igenom huden, påskyndar åldrandet och kan ge hudcancer.
Med ett högt solskydd känner man sig oftast säker, vilket kan vara falsk trygghet eftersom vi inte ser eller känner när vi fått för mycket av UVA strålarna.
Lista över farliga ingredienser i solskyddskräm
- Para amino benzoic acid
- Octyl salicyclate
- Oxybenzone
- Cinoxate
- Dioxybenzone
- Phenylbenzimidazole
- Homosalate
- Menthyl anthranilate
- Octocrylene
- Methoxycinnamate
- Parabener
Förslag på bra ekologiska solkrämer
Här är ett par förslag på ekologiska solkrämer. Jag har själv provat Lavera och Eco Cosmetics. Lavera är lätt att stryka på och känns behaglig. Eco Cosmetics är bra, men ganska kladdig. Maria Åkerberg har jag inte provat ännu, men den har fått fina recensioner så det skall jag göra. Har du något favoritmärke som du vill tipsa om? Skriv gärna och berätta!
Eco Cosmetics
Detta är en vattenresistent solkräm helt utan zinkoxid.
Leave a Reply